Lyser upp slottet i Ukrainas färger

För att visa solidaritet med det ukrainska folket kommer Örebro slott under den kommande veckan att lysas upp i Ukrainas färger, blått och gult.

– Vi har tidigare flaggat med Ukrainas flagga på Rådhuset, men vill också via vår stads viktiga symbol, Örebro slott visa solidaritet och sympati med Ukraina och landets invånare. Liksom alla andra vill vi att den här konflikten ska vara kortvarig, och att samtal är lösningen och fred ska råda. Men vi vill också visa att vi stå upp för demokrati och för de demokratiska värden som handlar om både individer och nationer, säger John Johansson (S), Kommunstyrelsens ordförande, Örebro kommun.

– Jag brukar säga att Örebro slott är hela länets slott, säger Maria Larsson, landshövding Örebro län. Men när ett land nära oss angrips och kvinnor och barn tvingas fly från kriget så vill jag säga att i dessa tider är vårt slott också Ukrainas slott. Att låta det lysa upp i blått och gult är en symbol för vår vilja att hjälpa, ställa upp och förstå – och ta avstånd från det ryska angreppet.