De ska skapa en maträtt som symboliserar Närke

Landshövding Maria Larsson har tackat ja till en inbjudan från tre måltidsakademier om att ta fram en landskapsrätt för Närke, ja till och med en hel måltid med förrätt, varmrätt och dessert och med konstnärlig gestaltning.
Men arbetet med att ta fram en hel meny ska göras av sex lokala kockar och av allmänheten.

Det är Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungl. Skogs- och Lantbruks-akademien som ställt förfrågan till Sveriges samtliga landshövdingar om att ta fram svenska landskapsrätter. Syftet är ”att profilera svenska måltider för att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige På detta sätt kan vi stimulera till kreativa nytolkningar av lokala rätter och måltidstraditioner och väcka nya generationers intresse för landskapens betydelser av unika råvaror och måltider till glädje för svensk måltidskultur och landsbygdsutveckling”, heter det i inbjudan.

-Vi är ett matlän med stolta traditioner av såväl härliga råvaror som små- och storskalig livsmedelsindustri. Självklart ska vi vara med, säger Maria Larsson. Men vi är ju ett speciellt län eftersom vi har så många landskap inom länsgränsen. Närke är det landskap som ingen annan länsstyrelse har under sina vingar, därför får vi i detta sammanhang koncentrera oss på just Närke.

källa/ foto: Länsstyrelsen Örebro län/ arkivbild
,