
Det är fler personer som flyttar från Örebro än det är som flyttar till kommunen. Under 2021 flyttade 7 906 personer från kommunen, medan 7 525 personer flyttade in. Det visar ny statistik från SCB som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Samtidigt fortsätter flykten från storstäderna, utflyttningen från Stockholm, Göteborg och Malmö nådde rekordnivåer under 2021.
– Flykten från de större städerna har accelererat under pandemin medan inflyttningarna ökar i andra delar av landet. Mer flexibla former för hemarbete har fått fler att köpa bostad där det går att få mer boyta för pengarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Under 2021 var det 7 906 personer som valde att flytta från Örebro. Samtidigt var det 7 525 personer som valde att flytta till kommunen. Det visar ny statistik från SCB som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Flyttnettot, alltså skillnaden mellan hur många som flyttade till kommunen och hur många som flyttade därifrån, blev under året minus 381 personer.
– Under lång tid har centralt belägna bostäder i storstäderna varit hetast på marknaden, men i dag värderas även tillgång till ett extra rum och trädgård högt av många bostadsköpare. Det är en trend som kommer att bestå även efter pandemin, säger Marcus Svanberg.
Totalt valde 8 899 personer att lämna Örebro län under förra året, medan 8 825 personer flyttade till länet från något annan del av Sverige. Det ger länet ett flyttnetto på minus 74 personer.
– För att fler ska kunna byta bostad efter behov krävs långsiktiga politiska lösningar. Vi hoppas att regeringen och bostadsminister Johan Danielsson (S) använder tiden fram till valet för att presentera konkreta förslag för att lösa bostadskrisen – exempelvis omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och nya kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.
källa: SCB/ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling