I dag startar kampanj för att locka fler ut i naturen – dags att leta vårtecken

Det blir allt ljusare och vårfåglarna är på intågande i stora delar av Sverige. Med kampanjen #draåtskogen vill Skogssällskapet uppmuntra invånarna i Örebro län att gå ut i skogen och leta vårtecken på internationella skogsdagen, måndagen den 21 mars.

– Vi lever i en orolig tid, och det som händer i vår omvärld påverkar oss alla. Men skogen finns där som ett andrum, den är alltid öppen, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Just nu gör våren sig påmind i hela landet, när dagarna blir längre och kvällarna ljusare. Men skillnaderna är stora – i Norrbotten ligger snön fortfarande djup medan vitsipporna börjat blomma i Skåne.

– Redan nu kan du hitta blåsippor och tussilago, och tranor och gäss har börjat komma tillbaka efter vintern. När du är ute i skogen så kan du höra alla småfåglarnas kvitter och se sälg och hassel blomma, säger Jessica Norberg, skogsförvaltare på Skogssällskapet i Örebro län.

Våren 2021 genomförde Skogssällskapet en Sifoundersökning där hela sju av tio svenskar, 73 procent, uppgav att coronapandemin lett till att de ville vistas mer i skog och mark. Bara 5 procent av de svarande ville vistas mindre i skogen efter pandemin.

– För oss är Internationella skogsdagen ett tillfälle att påminna om vilken fantastisk resurs skogen är. Den ger tillgång till rekreation och härliga upplevelser, bevarar våra livsviktiga ekosystem, förser oss med klimatsmarta råvaror och minskar vårt beroende av olja och naturgas när restprodukterna från skogen blir till biobränsle, säger Karin Fällman Lillqvist.

Hela vecka 12, som börjar med Internationella skogsdagen på måndag den 21 mars, vill Skogssällskapet uppmuntra svenskarna att leta vårtecken och publicera dem på Facebook eller Instagram under hashtaggen #draåtskogen. Några vinnare får ett pris i form av ett paket att ta med sig ut på skogspromenaden.