Svenska Kammarorkestern snart på SVT – Kulturstudion spelar in föreställningen Exit

Svenska Kammarorkestern sätter tillsammans med Martin Fröst, en av världens främsta soloklarinettister, upp uruppförandet av Exit. Det görs i samarbete med den namnkunnige svenska satirikern och artisten Jesper Waldersten och Radiokören i Örebro Konserthus torsdagen den 28 april och filmas av SVT. 

— När det handlar om klassisk musik ser vi ofta tillbaka och fokuserar på det vi hittills har uppnått. Med Exit vill vi ändra på detta perspektiv och istället blicka framåt och se hur vi kan utveckla musiken och upplevelsen. Frågor vi ställer är, vart går vi nu? Vilken väg leder ut, som individer, musiker och samhälle? Jag hoppas att Exit ska bidra till ett större samhälleligt skifte när det handlar om hur vi definierar musikskapande som sker live. Om jag så bara skulle vara en liten del av detta skifte så skulle jag vara nöjd, säger Martin Fröst.

Föreställningen Exit går utanför de traditionella ramarna vad gäller en klassisk konsert. Konserten är en form av multimediaframträdande där satirikern Jesper Walderstens live-konst och fängslande binds samman med det musikaliska och skapar en effektfull fond. Förutom klarinettisten Martin Fröst står den världskända kammarkören Radiokören och Svenska Kammarorkestern för musiken. Konserten kommer spelas in av SVT för att sändas i Kulturstudion i sommar, tillsammans med en dokumentär om Svenska Kammarorkestern.

Föreställningen filmas av SVT och sänds i Kulturstudion i sommar.

Medverkande på föreställningen Exit:

Martin Fröst dirigent och klarinett

Radiokören

Svenska Kammarorkestern

Jesper Waldersten text, form och konst

Linus Fellbom regi och ljusdesign

Martin Fröst, klarinettist, dirigent och artist, är känd för att tänja på musikaliska gränser och har av New York Times beskrivits ha en “virtuositet och ett musikerskap som inte någon klarinettist kan mäta sig med — kanske inte heller någon instrumentalist — vad jag kan minnas”. Under senare år har han gjort framgångsrika framsteg som dirigent.

Jesper Waldersten är en av sveriges mest populära illustratörer och skarpa satiriker, med flertalet internationella utmärkelser bakom sig. Han har publicerat flera kritikerrosade böcker och har haft utställningar i Sverige och utomlands som hyllats av recensenter.