Snart dags att få provsmaka på länets mat

– Förra årets Smakrika Örebro blev en succé. Det var otroligt roligt att se alla fantastiska råvaror från länet som Örebros krögare tillagade och serverade som konstverk på en tallrik, en fröjd för öga och gom, berättar Jenny Blåder, projektledare på Örebrokompaniet och fortsätter:

– I tar vi med oss erfarenheterna från förra året då evenemanget var så populärt att maten till och med tog slut på några ställen, och kommer ladda upp ordentligt.

5-6 juni är datumen som gäller och upplägget är snarlikt fjolårets. Ett antal restauranger i Örebro samarbetar med lokala matproducenter och tar gemensamt fram en smakportion som serveras på restaurangen under evenemanget.

– Förra året hade vi 23 deltagande restauranger och lika många producenter. I år siktar vi på att få med ännu fler, berättar Jenny Blåder.

Fjolårets evenemang var uppskattat av såväl publik som partners. Johan Aronsson, köksmästare på Slottskällaren och Elite Stora Hotellet, ser mycket positivt på initiativet.

– Jag tyckte vi tog bra höjd inför första dagen men vi sålde tokslut på allt innan dagen var över, så vi ställde oss och producerade lika mycket till dag två. Då förstår man ju att det var ett uppskattat event och att örebroarna är både nyfikna och stolta över vad vi tillsammans med bra lokala råvaror och duktiga producenter kan hitta på, fortsätter han.

Bakom Smakrika Örebro står Länsstyrelsen i Örebro län, Almi Mälardalen, Hushållningssällskapet och Örebrokompaniet. Projektet är kopplat till den regionala livsmedelsstrategin för att utveckla regionen. Evenemanget är en del i ett långsiktigt arbete med att stärka Örebros matidentitet och sprida bättre kunskaper om de råvaror som finns i vår närhet. Ambitionen är att detta ska bidra till både att attrahera turister, öka den lokala stoltheten och öka kännedom om Örebroregionen som matdestination.

källa: Örebrokompaniet

,