Örebro bäst på ekomat – 71 procent av inköpen är ekologiska

Örebro kommun vann Ekomatsligan 2022 med hela 71 procent ekologiska inköp, meddelar kommunen Priset delades ut av landsbygdsministerns statssekreterare Oskar Magnusson och H.K.H. prins Carl Philip i Stockholm den 16 maj.

-Jag är otroligt glad och stolt över att Örebro kommun uppmärksammas för det goda arbete som görs. Från politiken har vi tagit skarpa beslut för att bli en hållbar kommun, en viktig del i det är en hög andel ekologiska livsmedel. Vi arbetar även med mål om närproducerade livsmedel, att minska mängden matsvinn och att minska klimatbelastningen. Som kommun är vi en stor konsument av livsmedel, att göra medvetna val är vårt ansvar, säger Jimmy Nordengren (C) Ordförande i kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling.

Ekomatsligan är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Det är Ekomatcentrum som varje år samlar in statistik från offentlig sektor, för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas.

Prisutdelningen för Ekomatsligan 2022 genomfördes den 16 maj i Stockholm med cirka 130 deltagare. Totalt fanns 33 kommuner och regioner representerade för att ta emot pris av landsbygdsministerns statssekreterare Oskar Magnusson och H.K.H. prins Carl Philip för sina ekologiska inköp. Måltidsenheten i Örebro kommun representerades av kökscheferna Emmy Stenlund, Ermina Colakovic-Catic och Raimo Kankaanpää.

källa/ foto: Örebro kommun

,