Snart blir det billigare för äldre att åka kollektivt

Från och med augusti i år kommer den som är 70 år eller äldre att kunna köpa buss- och tågbiljetter i Örebro län till rabatterat pris. Det beslutade Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd vid onsdagens sammanträde.

– Många äldre har efterlyst billigare resor med kollektivtrafiken och det känns bra att vi nu kan gå dem till mötes genom att erbjuda biljetter till rabatterat pris, säger Nina Höijer (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Rabatten, som ska införas under augusti månad år 2022, innebär att alla som är 70 år eller äldre får 20 procents rabatt vid köp av enkelbiljetter för resa med tåg och buss.

– Vi vet att äldre ofta går från att resa regelbundet till att resa mer sällan och då tror jag att den här rabatterade enkelbiljetten passar bra. Jag hoppas att rabatten kan göra kollektivtrafiken lite attraktivare för både befintliga och nya resenärer, kanske kan vi få fler att parkera bilen till förmån för bussen? Det skulle i så fall både den enskilda resenären och klimatet tjäna på, säger Nina Höijer.

Rabatten gäller vid förköp i appen, via ombud, hos kundservice och i de gula biljettmaskinerna på tågperronger samt vid köp ombord på bussen. Det billigaste priset får resenären när den förköper sin biljett. Den som vill resa mer regelbundet hänvisas till den befintliga periodbiljetten 30 dagar lågpris.

källa: Region Örebro län