Regionen lanserar guide för köp av elbil

Hur fungerar det med laddning och hur långt går en elbil? Hur dyr är en elbil och vad tycker elbilsägare om livet med elbil? Det är frågor som man kan ha om man tänker skaffa en elbil. I veckan lanseras en guide för dig som funderar på att köpa elbil.

Försäljningen av elbilar har ökat markant det senaste året, men tröskeln till att köpa en elbil kan ändå vara hög. Därför har EU-projektet Fossilfritt 2030 – Fordon och drivmedel tagit fram en guide där du kan ta del av fakta om elbilar och hur elbilsägare ser på livet med elbil.

– Det finns i dag mycket information om elbilar på nätet. Men den kan vara svår att hitta, förstå och ibland till och med vara felaktig. Därför kände vi att en elbilsguide verkligen behövdes, säger Katja Hagström, projektledare Fossilfritt 2030 – Fordon och drivmedel i Örebro län.

Elbilsguiden har tagits fram utifrån fakta om elbilar men också genom en enkät med 450 elbilister. De har fått berätta om hur livet med elbilen fungerar i praktiken genom att svara på frågor som är återkommande i olika elbilsforum på nätet. Dessutom har de beskrivit sin erfarenhet av räckvidd, laddning samt hur elbilen motsvarar deras behov.

– På frågan vad som är bäst med elbilen så svarar mer än hälften av elbilsägarna att det är billigare med elbil än andra bilar. Och detta var innan bensin- och dieselpriserna steg under våren. Deltagarna delade dessutom med sig av flera bra tips om hur man planera sin resa och sparar batteri vid behov, säger Katja Hagström.

källa: Region Örebro län/ Foto: Projektet Fossilfritt 2030 – Fordon och drivmedel/Jessica Jeppson, Region Örebro län