Örebroforskare får pris för förbättrad vård vid operationer

Olle Ljungqvist, professor i kirurgi vid Örebro universitet, har belönats med det mest prestigefyllda internationella priset från Société Internationale de Chirurgie. Priset går till den kirurg i världen som har publicerat det mest anmärkningsvärda och användningsbara forskningsresultatet.
– Det är mycket hedrande och roligt, säger Olle Ljungqvist.

Olle Ljungqvist och hans forskarlag har under mer än 20 års tid arbetat med att utveckla metoder för att förbättra vården vid omfattande operationer. Det handlar om att ta ett helhetsgrepp, där olika professioner inom vården arbetar tillsammans för att nå ett bättre resultat. Insatser före, under och efter operationen ingår i det vetenskapligt utarbetade programmet.

– Vi har utvecklat processer som gör att patienter som går igenom stora operationer återhämtar sig snabbare och får färre komplikationer, säger Olle Ljungqvist.