Jonas från bob hund inspirerar artister med funktionsvariationer – träffas i studio i Örebro

Under tre dagar träffas sex funktionsvarierade artister och musiker från Stockholm och Helsingfors i en studio på Västerpark för att skapa låtar som framförs live på en konsert på Live At Heart. Jonas Jonasson från Bob Hund kommer att peppa musikerna framåt ihop med vår egen rockabillydrottning Eva Eastwood.

“På Karlsgatan i Örebro ska det skapas musik i tre dagar, i en studio och tre replokaler som drivs av Studiefrämjandet. Funkisar ihop med normalstörda lokala musiker”, hälsar arrangören

Eeva Lusenius och Jutta Tahvanainen är luttrade poptjejer som bor i Helsingfors. De jobbar på Lyhthy där även Sami och Kalle gör musik på dagarna. Tillsammans lokala Eva Eastwood ska de jobba med Josefin Rehn som beskriver sig som singer/songwriter. Hon kommer från Medis 5 som driver musikverksamhet på Medborgarplatsen i Stockholm.

Kent Sidvall från SVT dokumentären ”Vägen till vansinnet” har släppt två böcker om sitt liv samt ett album med jazz, både eget och standards. I våras spelade an med ett All Star band bestående av medlemmar från the Ark, Viktor Brobacke och andra celebriteter.

Orgelvirtuosen Kalle Salonen har spelat med de flesta stora finska namnen men brinner nog starkast för sin friformsjazz trio Organ Free som turnerat bl a i Örebro innan Covid.

Kent, också från Medis 5 och Kalle har spelat jazz ihop i Helsingfors men nu är Harri Raatikainen med i deras grupp så med Jonas från Bob Hund kan det bli en spännande musikmix.

Bakom detta står nätverksprojektet Marginal Music som är baserat i Örebro och Stockholm. Drivande är Tobba Andersson från skivbolaget Zorch Productions samt finska Liisa Tolonen som numer jobbar på SR i Stockholm men har jobbat i musikbranschen hela sitt liv.

Liisa har jobbat med de finska artisterna under många år och även varit med när de startat sitt eget aktiebolag Pertin Valinta. Unikt i världen, att funktionsvarierade själva äger sitt bolag där de driver skivaffär, galleri och flerdagars festivalen Outsider Art.

Projektets uppgift är att som i Finland lyfta fram artister med funktionsvariationer men i normalstörda sammanhang.  Som i workshopen, de jobbar med normalstörda och kommer att spela på Live At Heart utan att det är någon speciell scen eller annat. Oftast blir det med funkisar för funkisar i en liten bubbla.

Marginal Music har varit med i paneler världen över för att tala om funkisars plats i musikbranschen, oftast med Sami Helle i spetsen. Det är en viktig del, normalstörda ska inte tala för funkisarna utan bara finnas som stöd om det behövs. Något som är väldigt ovanligt i denna värld, där funkisarna ofta marginaliseras.

-Jag har suttit i paneler bredvid Sami Helle och fått frågor om vad han gjort, säger Tobba. Det är inte jag som sitter inne med kunskaperna, men det är djupt rotade rädslor eller fördomar. Under Live At Heart arrangerar vi en panel om funkisar i musikbranschen med Sami.

Finska Eurovisionsstjärnan Sami Helle spelade i punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivet som kom till final för Finlands räkning i Eurovisionsfestivalen i Wien. Numera gör han egen musik under namnet Sam Heat. Som aktivist åker han runt med föreläsningar och deltar i paneler, denna vecka under Live At Heart där han kommer att tala om sin mångåriga karriär, politiska jobb samt företaget.

Vi ser ju gärna att det är funkisarna som får synas, inte vi i projektet så kontakta oss gärna om ni vill ha intervjuer, komma till workshopen eller föreläsningen för att snacka med dem. Men Liisa och jag kan också svara på frågor om det är något.

källa: Studiefrämjandet