Wadköping in på Topp 10-listan över mest besökta museer i sommar

Dryga sex miljoner museibesök gjordes på landets museer under sommaren, vilket är en ökning med nästan 60 procent från ifjol. Det visar Sveriges Museers sammanställning av besöken under perioden juni-augusti. Wadköping i Örebro hamnar på åttonde plats på den listan med sina 14 500 besökare.

– Vi har haft en fantastisk sommar på museerna där besökarna äntligen är tillbaka, men vi är ännu inte uppe i full marschtakt, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer. 

Riksförbundet Sveriges Museer har sammanställt medlemmarnas besöksantal perioden juni-augusti och jämfört med de tre åren innan, det vill säga före och under och efter pandemin. Viss ekonomisk återhämtning har skett i verksamheterna, men oro kvarstår efter pandemiårens publiktapp.

– Nu krävs politiskt mod och fortsatta ekonomiska satsningar för att museernas unika förmåga att förmedla kunskap, skapa möten och spegla vår samtid ska kunna upprätthållas, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer. 

källa/ foto: Sveriges Museer/arkivbild

, ,