Vernissage för what comes after certainty – nytt verk med marmor från Glanshammar

Lördagen den 17 september är det vernissage för utställningen what comes after certainty på Örebro Konsthall. Utställningen pågår till den 13 november.

“Örebro konsthall presenterar what comes after certainty med Jone Kvie. I verket med samma namn som utställningen kröns ett obearbetat stycke carraramarmor av en meteoritiskt svarvad onyx. Två delar av samma sten har satts samman för att spegla sin egen parallellmönstrade teckning”, enligt arrangören.

Marmor formas djupt ner i berggrunden medan onyx uppstår till följd av grund- och källvatten som letat sig in i grottor och hålrum och droppat ner från stalaktiter och stalagmiter. Den sägs bära på helande egenskaper som att skapa lugn och visshet i oroliga tider.

Det återhållna skulpturala landskapet i what comes after certainty består av brons, marmor, betong och onyx. Genom dessa tunga och eviga material skapar Kvie fysiska manifestationer likt samtida ruiner, som kvarlämningar av människans olika försök att förstå sin plats i det oändliga universum.

Till utställningen skapas också ett helt nytt verk där Kvie har utgått från lokalt bruten marmor från Glanshammar. Skulpturen är en omtolkning av en antik ruin i Rom och kommer att bli ett permanent verk längs med Lillån efter utställningens slut.

källa/ foto: Örebro Konsthall