Krukmakaren Kennet Williamsson prisas av Svensk Form

Keramikern och konstnären Kennet Williamsson är årets Formbärare i Örebro län. Hans arbete lyfts nu fram av föreningen Svensk Form.

“Formbärarna är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Formbärarna får bära titeln under ett helt år fram till nästa Formslag, på Svensk Forms födelsedag”, uppger föreningen.

– Även årets jubilerande startfält av Formbärare visar på den bredd som finns inom formområdet idag med allt från hattmakare och taktil slöjdpoesi till elektrisk fordonsdesign och nya kroppsideal inom mode, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form.

Motivering:

“Kennet Williamsson är en krukmakare, som han själv benämner sig, med fötterna djupt i den närkingska myllan. I hans skapargärning finns inga gränser mellan stilar och former, den är både tidlös och modern. Han är lika hemtam med konstföremål som vardagskeramik. Redan som 20-åring blev han upptäckt när Nationalmuseum köpte ett av hans tidiga verk. Idag representerar Kennet decennier av gediget hantverkskunnande. Hans senaste bok ”Om mig, om leran” är en enda lång betraktelse, ett samtal om livet och keramiken. Vi är glada över att få utse Kennet Williamsson till årets formbärare 2022”.