Karlslunds parafotboll får kommunens fritidspris

Karlslund United parafotbollslag inom Karlslunds IF fotbollsklubb är vinnare av Örebro kommuns Fritidspriset 2022. Priset delas ut av Fritidsnämndens ordförande Jonas Håård (S) i samband med invigningen av Mänskliga rättighetsdagarna på Kulturkvarteret i dag.

– Fritidsnämnden pris går i år till Karlslunds IF fotbollsklubb som i över 10 år skapat meningsfull fritid och utveckling för personer med olika intellektuella funktionsnedsättningar via träning och tävling i parafotboll. De är väl värda priset då föreningen är ett föredöme i Örebro kommun men också i idrottssverige, säger Jonas Håård (S), ordförande i Fritidsnämnden i Örebro kommun.

– Fritidspriset är ett pris som ska delas ut till föreningar som gör särskilda insatser. Detta är verkligen något Karlslunds IF Fotbollsklubb gör genom sin verksamhet med Karlslunds United, där alla är välkomna att delta i fotbollsverksamheten oavsett förutsättningar, säger Richard Fagerström, verksamhetschef Fritid, Kultur- och fritidsförvaltningen.

Motiveringen lyder:
Med fotboll, gemenskap, kamratskap och utveckling som ledord har Karlslund United parafotbollslag spelat tillsammans sedan 2008. Som enda parafotbollslag i Örebro kommunbestår truppen idag av cirka 40 spelare med olika intellektuella funktionsnedsättningar. Spelarna kommer från Örebro med omnejd och deltar på både träning och match. Alla tillåts delta utifrån sin egen nivå, med möjlighet att individuellt få utvecklas inom idrotten likväl som på det personliga planet genom den sociala gemenskapen. Laget träffas dessutom utanför planen på olika typer av aktiviteter, för att ha kul tillsammans och därigenom stärka lagtillhörigheten.

Detta inkluderande förhållningssätt skapar och upprätthåller en meningsfull fritid för personer med funktionsvariationer. Föreningen skapar genom sitt fokus på gemenskap och allas rätt att vara olika en trygg plats för de som kan ha svårigheter att vara en del av föreningslivet.

Karlslund United parafotbollslag engagerar personer med intellektuella funktionsnedsättningar inom fotboll, på och vid sidan av planen, och har skapat ett kamratskap som gör att spelare stannar kvar och nya tillkommer till truppen – ett lag på tillväxt!

källa: Örebro kommun