Örebro utses till Årets Fairtrade city

Örebro utses till Årets Fairtrade City 2022. Genom att upphandla schysst producerade varor, sätta upp ambitiösa hållbarhetsmål och sprida kunskap om etisk konsumtion är Örebro en inspiration för andra kommuner.
– Örebro är en förebild när det gäller lokalt hållbarhetsarbete som gör stor skillnad globalt, säger Anneli Örtqvist, ansvarig för Fairtrade City på Fairtrade Sverige.

– Arbetet med rättvis handel och etiska inköp är oerhört viktigt. Det är ett sätt för oss som kommun att ta ansvar för schyssta arbetsvillkor kopplat till vår konsumtion av produkter från andra delar av världen. Som ansvarig för hållbarhetsfrågorna i kommunen tycker jag att detta är en mycket trevlig utmärkelse som visar en del av vårt arbete med mänskliga rättigheter, säger Jimmy Nordengren (C), kommunalråd och ordförande i Kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling.

– Vi är stolta över att nästan 100 procent av det kaffe och den kakao vi köper är Fairtrade-märkt. I år har de utsatta bananodlarna varit ett fokus och genom att handla Fairtrade bidrar vi till deras försörjning, säger Carinne Lancereau, Fairtrade-samordnare på Kommunstyrelseförvaltningen.

,