De är nominerade till Örebro kommuns byggnadspris

I år nomineras fem projekt till Örebro kommuns Byggnadspris. Tisdagen den 20 december välkomnas media till en prisceremoni där vinnaren för årets byggnadspris presenteras.

När vinnaren av Örebro kommuns Byggnadspris 2022 ska utses finns många projekt att välja mellan. Byggnadsnämnden har slutligen valt att nominera fem goda exempel på byggande i Örebro. Även i år är variationen stor på de som nomineras. Bland projekten finns både ett nytt landmärke i staden och ett mindre tillägg som lyfter en äldre byggnad.

Med priset vill byggnadsnämnden lyfta fram vikten av god gestaltning eftersom det som är byggt, som byggnader, platser och i stort allt omkring oss, påverkar våra liv dygnet runt. Byggnadsriset har delats ut sedan 1982.

De nominerade projekten till Örebro kommuns Byggnadspris 2022 är:

Immanuelskyrkan, kyrka med bostäder ovanpå

Kyrka och bostadshus. Kvarteret Startbanan 4, Karlsdalsallén 35, Södra Ladugårdsängen.
Byggherre: Immanuelskyrkan.
Arkitekt: Hållén arkitekter, Reierstam Arkitektur och projektutveckling.

En kyrka och 79 bostäder ovanpå. Ett bra sätt att nyttja den centrala marken effektivt. Det här är en spännande och skickligt formad byggnad som bidrar till ett rikare stadsliv. Lite som kyrkan mitt i byn, fast i stan.

Hovsta församlingshem

Församlingshem vid Hovsta kyrka, Kyrkvägen 4A, Lillån.
Byggherre: Hovsta pastorat.
Arkitekt: Arkitektur & Byggnadsvård.

Projektet innehöll flera utmaningar; en brant slänt och närheten till en medeltida kyrka och en kyrkogård. Med genomarbetade detaljlösningar och skicklig anpassning till platsen har byggnaden blivit en ny mötesplats och ett fint tillskott i Lillån. 

Flerbostadshuset Hägern i lantligt läge

Flerbostadshus. Kvarteret Hägern 1, Ladviksgatan 40, Norra Ormesta.
Byggherre: Sjöborgs fastighetsförvaltning.
Arkitekt: TON arkitektur, tidigare Bygd Arkitektur.

Här ska den nya stadsdelen anpassas till det lantliga läget och naturreservatet intill. Projektet är ett fint exempel på att hantera utmaningen att skapa ett flerbostadshus med lantlig karaktär som är anpassat till just den här platsen.

Kontorshuset i korsningen

Kontorshus (Polishus), Kvarteret Korsningen 1, Klostergatan 39.
Byggherre: Castellum.
Arkitekt: Utopia.

Ett kontorshus helt i trä och en process där kommunen gav arkitekten mer inflytande än i andra projekt. Det har blivit ett nytt landmärke i entrén till stadskärnan och dessutom certifierat som ett av Sveriges första koldioxidneutrala kontorshus.

Gullvivan, ett tillägg i trä och glas

Tillbyggt trapphus. Kvarteret Gullvivan 13, Älvtomtagatan 13.
Byggherre: Carlsson & Åqvist.
Arkitekt: Marge arkitekter

Trapphuset är ett tillägg med en nutida form och enkel självklarhet som lyft en industribyggnad från 1900-talets början och gett det en värdig entré. Ett gott exempel på hållbarhet genom att använda det redan byggda och anpassa det till dagens behov.   

källa/ foto: Örebro kommun

,