Falska läkare försökte lura patienter på USÖ

Under tisdagen har flera patienter på Universitetssjukhuset Örebro blivit uppringda av en person som utger sig för att vara läkare. Under samtalets gång har patienterna uppmanats att bekräfta sin identitet genom att logga in på sin bankdosa – något som varken läkare eller annan personal från regionen skulle uppmana till.
– De som har fått samtalen upplever att personen låter mycket trovärdig, men patienter som kontaktas av någon som utger sig för att vara läkare ska aldrig logga in på sin bankdosa eller på annan digital id-tjänst, säger förvaltningsövergripande chefläkare Andreas Wladis. 

Det är ännu inte klart hur många som har kontaktats på det här sättet men ingen medarbetare på Region Örebro län skulle ringa upp patienter och be dem legitimera sig på det här viset. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen går nu ut både internt och externt med information för att informera om de falska telefonsamtalen.

–Vi vill be de som blivit utsatta för bedrägeriförsök att anmäla det till polisen så att de kan utreda det vidare, avslutar Andreas Wladis.

källa: Region Örebro län