Varro visar Dystopia på Vågen – “skapa dialog om det moderna samhället”

Idag är fotografen Andreas Varro prisad med över 50 prestigefyllda utmärkelser och utsedd till en av världens bästa digitala konstnärer av Lützers Archive. Men som ung förlora han sin pappa i cancer och ett år senare blev hans mamma mördad; händelserna blev ett intellektuellt och konstnärligt startskott för konstnären, med utställningen Dystopia vill han skapa dialog om det moderna samhället. Utställningen visas på Gallerian Vågen i Örebro med start den 18 april.

Att förlora allt som står för trygghet i ungdomen, sätter sina spår. Men det mörker som plötsligt omgav Andreas Varro gav också insikt i hur viktigt det är att skapa mening i varje ögonblick. 

“Vi lever andras liv och uppfyller andras drömmar genom digitala medier och ser inte vad som går förlorat. Tiden rinner ifrån oss som sand mellan fingrarna.” 

Varro ställde sig frågan om ingen annan kunde se det han såg. Detta gav upphov till en intellektuellt rannsakande resa genom sitt eget liv och dagens samhälle. Med utställningen vill Varro skapa dialog om hur vår nutida livsstil och digitala medier påverkar vår hälsa, yttrandefrihet och syn på omvärlden. 

“Dystopia förenar vår moderna livsstil med myter, berättelser och popkultur i en surrealistisk värld. Den belyser mörkret som finns inom oss alla.” 

Premiärutställningen arrangeras i samarbete med Private Gallery Sweden i Örebro, där 24 av Andreas Varros verk visas, varav flera tidigare opublicerade. Efter det går utställningen vidare till Galleri Tegnérlunden i Stockholm och under 2024 planeras delar av utställningen att visas på Tokyo Art Fair i Japan. 

foto: Andreas Varro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.